Εταίροι

Εταίροι

 

Paras's Vineyards

H επιχείρηση, ιδρύθηκε πριν έξι χρόνια και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία επιτραπέζιων σταφυλιών. Οι αμπελώνες είναι σύγχρονοι και διαθέτουν αυτοματισμούς και στοιχεία ευφυούς γεωργίας (μετεωρολογικό σταθμό, αισθητήρες αγορύ κλπ.). Όλα τα αγροτεμάχια είναι σε πλήρη παραγωγή. Οι βοηθητικές εγκαταστάσεις υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και των πρότυπων πιστοποίησης. Η καλλιεργούμενη έκταση είναι περίπου 100 στρέμματα. Στα σχέδια της είναι η κατασκευή ενός συσκευαστηρίου εντός της επόμενης διετίας. Συμμετέχει στην αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών Μακεδονικοί Αμπελώνες ΙΚΕ. Η επιχείρηση ασκεί επαγγελματική σύγχρονη γεωργία. Ο τρόπος οργάνωσης είναι σύγχρονος. Προσπαθεί να ακολουθεί τις εξελίξεις και να εφαρμόζει τις πιο πρόσφατες επιστημονικές καινοτομίες. Ήδη έχει εμπλακεί σε διάφορα έργα καινοτομίας. Συμμετέχει στο πρόγραμμα Ευφυής Γεωργία της ΑΒ Βασιλόπουλος, το Ευρωπαϊκό έργο NextFood που σκοπό έχει την αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών των γεωπονικών σχολών της Ευρώπης, το έργο Smart Farming που εντάσσεται στη διαπεριφερειακή πλατφόρμα ευφυούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ. Έχει περάσει από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας (παραγωγή, τυποποίηση σε υπεργολάβους, εμπορία, εξαγωγές) και διαθέτει πλούσια εμπειρία σε καθένα από αυτά. Η επιχείρηση παράγει επιτραπέζια σταφύλια της ποικιλίας Crimson seedless.

 

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής

Το ΕΚΕΤΑ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2000 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχοντας ως κύρια αποστολή του την προαγωγή της καινοτόμου έρευνας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αφοσιωμένο σε αυτόν τον σκοπό, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής, εφαρμοσμένης και τεχνολογικού χαρακτήρα έρευνας για την παροχή λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας.

Η καθαρή ενέργεια, οι τεχνολογίες χαμηλών/μηδενικών εκπομπών CO2, οι τεχνολογίες καθαρών οχημάτων, το πράσινο υδρογόνο, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η Βιομηχανία 4.0,  οι υποδομές έξυπνου σπιτιού του μέλλοντος, η ιατρική ακριβείας, η ολιστική προσέγγιση υγείας–διατροφής, τα αυτόνομα οχήματα, οι προσομοιωτές οδήγησης, οι κόμβοι ελέγχου κυκλοφορίας, οι έξυπνες πόλεις, η γεωργία ακριβείας, η αγρο-ρομποτική και η κυκλική οικονομία συνθέτουν τα κύρια πεδία, στα οποία δραστηριοποιούνται τα πέντε Ινστιτούτα του: Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) και το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙBΟ), που μαζί με την Κεντρική Διεύθυνση του οργανισμού απασχολούν περισσότερους από 1500 εργαζομένους – στην πλειονότητά τους μηχανικούς και επιστήμονες, σε 7 περιφέρειες και 9 πόλεις της χώρας.

Το ΕΚΕΤΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, γεγονός που καταδεικνύεται μεταξύ άλλων από τη σύναψη διμερών συμβολαίων με τη βιομηχανία. Η εμπορική αξιοποίηση ώριμων, καινοτόμων αποτελεσμάτων του ΕΚΕΤΑ έχει οδηγήσει στην δημιουργία 18 τεχνοβλαστών με σημαντική οικονομική δραστηριότητα, περιλαμβάνοντας την προσέλκυση χρηματοδότησης από επενδυτικά ταμεία. 

 

Όμιλος Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Όμιλος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ανήκει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η οποία είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδος και των Βαλκανίων. Η ΑΓΣ διακρίνεται στην μακρόχρονη ιστορία της και για τον διττό της χαρακτήρα σαν παραγωγικός και εκπαιδευτικός οργανισμός. Σήμερα το εύρος των εμπορικών της προϊόντων περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τρία προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που διατίθενται σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητες. Το παστεριωμένο γάλα, διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η λιανική του τιμή παραμένει η υψηλότερη της αγοράς. Στην premium κατηγορία «αυγά Ω-3» η ΑΓΣ, σαν πρωτοπόρος, διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με άλλους παραγωγούς. Τα προϊόντα είναι high end, εξασφαλίζοντας τιμές ανώτερες του μέσου όρου της αγοράς. Ακολουθείται πλήρης ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής και εφαρμόζονται πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001:2008), διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ISO 22000:2005) και περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001:2004). Σε συστημικό επίπεδο, ο διττός της χαρακτήρας επιβάλει στην ΑΓΣ να λειτουργεί σαν διαμεσολαβητής καινοτομίας ανάμεσα στους ερευνητικούς οργανισμούς και τον αγροδιατροφικό κλάδο. Τον ρόλο αυτό η ΑΓΣ τον παίζει αφενός μεν μέσα από θεσμικές συνεργασίες, αφετέρου δε με τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης που προσφέρει σε παραγωγούς και επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε πανελλαδικό επίπεδο σε συνεργασία με επιχειρήσεις και κέντρα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Η δράση της ΑΓΣ στο ρόλο του διαμεσολαβητή καινοτομίας εγγυάται ότι οι καινοτομίες προϊόντος, διαδικασιών και επιχειρησιακού μοντέλου που εφαρμόζει η ίδια, τίθενται στη διάθεση του αγροδιατροφικού κλάδου, αποκτώντας έτσι μια ισχυρή πολλαπλασιαστική διάσταση.

 

Innovation and Impact HUB της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής

To Innovation and Impact HUB της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στοχεύει στην επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέσω της αναγνώρισης και επιλογής ευκαιριών και του σχεδιασμού και εκτέλεσης αντίστοιχων μεγάλωνέργων στρατηγικής σημασίας για τον αγροδιατροφικό κλάδο και την περιφερειακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των συναφών υπηρεσιών. Το HUB λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε τα επιλεγμένα έργα να συνάδουν με την αποστολή και τους στόχους της Σχολής και η εκτέλεσή τους να είναι αποτελεσματική.

Το HUB συνεισφέρει στην αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της Σχολής, εντοπίζει την διαθέσιμη τεχνογνωσία, συνεργάζεται με τους υπεύθυνους των τμημάτων, εντοπίζει αναπτυξιακές ευκαιρίες και συνεισφέρει στην ανάπτυξη πόρων και δεξιοτήτων για την αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής καινοτομίας και έχοντας ήδη φέρει εις πέρας με επιτυχία έργα που εντάσσουν την υψηλή τεχνολογία στην καθημερινή γεωργική πρακτική στοχεύει πλέον στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τον έλληνα παραγωγό συνδέοντας τους ανωτέρω επιστημονικούς κλάδους με την πραγματική οικονομία και δημιουργώντας έτσι αξία για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Μεριμνά δε ιδιαίτερα για την δίκαιη κατανομή της προστιθέμενης αξίας σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας προσέχοντας ιδιαίτερα τον παραγωγό. Σε συνεργασία με stakeholders της αγοράς προάγει και προωθεί εστιασμένες δράσεις που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύει ο Έλληνας αγρότης και τον φέρνουν πιο κοντά στην επόμενη επανάσταση στην γεωργία, την Γεωργία 4.0.